Μορφώνομαι γιατί σ’ αγαπώ!

αναρτήθηκε στις 3 Οκτ 2013, 12:02 π.μ. από το χρήστη FunPhilosophy Kindergarten


Ίσως είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω για μόρφωση. Νομίζω ότι τώρα πια έχω αντιληφθεί τη βαθύτερη έννοια της και μπορώ να εκφέρω γνώμη. Υπάρχουν πιστεύω δυο παράλληλες γραμμές για το τι εστί μόρφωση για τον καθένα από εμάς. Άλλοι μορφώνονται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και κατ’ επέκταση την οικονομική άνεση, και άλλοι μορφώνονται για τη δική τους εσωτερική ανέλιξη.

Σαν μια από τους μορφωμένους, θα υποστηρίξω ότι, η αιτία μόρφωσης εμπεριέχει και τα δύο. Σε μια τόσο ανταγωνιστική κοινωνία, με τόσες απαιτήσεις, που όλοι είναι σπουδαίοι αλλά... δεν μπορεί κανένας να διαλέξει μόνο τη μια οδό. Η συνδυαστική μορφή σ’ αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη. Είναι αδύνατον να μορφώνεσαι μόνο για την αναπτέρωση του πνεύματος σου και η τσέπη να είναι άδεια! Απ’ την άλλη όμως ούτε να μορφώνεσαι κάτι το οποίο δεν σε γεμίζει, δεν σε αντιπροσωπεύει και εν τέλει σε φθείρει ψυχολογικά εφόσον το μόνο που σου προσφέρει είναι λεφτά. Θα μου πείτε τώρα, είμαστε σε θέση, στην κοινωνία που ζούμε να επιλέγουμε; Και βέβαια είμαστε! Όλα στο χέρι μας είναι! Καλύτερα να επιλέγεις κάτι που θέλεις παρά κάτι που σε απωθεί πραγματοποιώντας το.

Προσπαθώντας πάντοτε, όσο μπορώ στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και συναναστροφές, να μην ισοπεδώνω καταστάσεις εκτιμώντας την καθεμιά ξεχωριστά, θα ήταν άδικο να μην αναφέρω τους καλύτερα μορφωμένους απ’ όλους μας, που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να καδρώσουν πτυχία και να τα κολλήσουν στον τοίχο τους, αλλά σίγουρα μορφώθηκαν από τις εμπειρίες της ζωής τους. Αν ήμασταν όλοι οι ίδιοι τότε δεν θα υπήρχαν ξεχωριστοί άνθρωποι. Όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί! Δεν θα υπήρχαν προσωπικότητες όπως είμαστε όλοι μας. Μήπως τελικά θα μας μείνει το στόλισμα του τοίχου; Τελικά πνεύμα δεν είναι μόνο η μόρφωση. Πνεύμα είναι η ίδια η ζωή. Αν αγαπάς τη ζωή τότε θα μορφωθείς και θα ακολουθήσεις τη δικιά σου γραμμή. Όπου και να πας θα μορφωθείς φτάνει να απολαύσεις τη διαδρομή όποια κι αν είναι αυτή.

Τη δική μου διαδρομή, τη δική μου σκέψη και αντίληψη, τη δική μου κατεύθυνση τη χάραξε ο Αντώνης! Ο λατρεμένος δυσλεξικός ξάδελφος μου. Ναι! Το λέω χωρίς κανένα μα κανένα αίσθημα κατωτερότητας. Αν υπήρχε τρόπος θα έβγαινα και δημόσια να το φωνάξω γιατί είμαι περήφανη που έχω τον Αντώνη στην οικογένεια μου. Μπορούσα να παραμείνω στάσιμη στο χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ, αλλά ήταν τόσο έντονο το αίσθημα της αδικίας μέσα μου για την περιφρονητική και κακή θα έλεγα αντιμετώπιση που είχε ο δυσλεξικός ξάδελφος μου, που πραγματικά με έπνιγε. Ήθελα να μάθω, τι είναι τέλοσπαντων αυτή η δυσλεξία που όλοι τους θεωρούν τόσο κακό πράγμα και μειώνουν τον Αντώνη. Τώρα που το έμαθα, αν κάτι θα με ευχαριστούσε πολύ αυτή τη στιγμή, θα ήταν να είχα μπροστά μου εκείνο το δάσκαλο, τον μορφωμένο και καλλιεργημένο κύριο, που σαφώς δεν ξέρει τι σημαίνει να χορεύουν τα γράμματα και οι αριθμοί μπροστά σου, και συμβούλεψε τότε τους γονείς του Αντώνη το εξής: ‘Βγάλτε τον απ’ το σχολείο. Δεν κάνει. Μόνο για τα χωράφια είναι…’. Θα με ευχαριστούσε γιατί, θα ένιωθα την ικανοποίηση, μετά από τόσα χρόνια, να του πω ότι ο Αντώνης, δυο μέτρα άντρας πλέον, έχοντας μια μάνα βράχο πίσω του, μια ακοπλεξάριστη γυναίκα χωρίς καμία στοιχειώδη μόρφωση, η οποία αγνόησε την προσβολή σου τότε, και έδωσε τη δική της μάχη για το παιδί της σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις επιβίωσε, και σου κάνει δώρο τα δυο πτυχία και την επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα του δυσλεξικού Αντώνη. Εύγε!

Μορφώθηκα λοιπόν γιατί σ’ αγαπώ και στο αφιερώνω!!! Παπαϊωάννου Μοδεστούλα 

Νηπιαγωγός 

Ειδικός Εκπαιδευτικός

M.Ed.BA 


Comments